Maak het dieven zo moeilijk mogelijk

Professionalisering van fietsdiefstal

Georganiseerde bendes hebben een verdienmodel in het op grote schaal stelen en doorverkopen van e-bikes. Omdat fietsen vaak buiten zijn gestald, hoeft er niet ingebroken te worden en staat een waardevolle buit onder handbereik. 

Fietsendieven worden elke dag slimmer. Net zoals bij een inbraak in huis schrikt één slot een dief niet af. Criminelen maken gebruik van professioneel breekgereedschap. Een moderne buitendeur is tegenwoordig voorzien van een driepuntssluiting. En een waardevolle fiets is voorzien van een tweede slot waarmee je je fiets verankert aan een vast object zoals een hek of paal.

AXA gaat elke dag de strijd aan met criminelen door onze sloten continu te verbeteren tegen nieuwe braakmethodes.

ART: onafhankelijk keurmerk

De basisbeveiliging voor iedere e-bike is een ringslot, vrijwel elke e-bike heeft standaard een ringslot. Om je fiets aan een paal of hek vast te kunnen maken, gebruik je een extra kettingslot of vouwslot, bij voorkeur met een 2 sterren ART goedkeur. Een slot met ART keurmerk is door een onafhankelijk instituut gekeurd en voldoet aan de eisen voor het afsluiten van een fietsverzekering. Dit vermindert de kans op diefstal aanzienlijk!

4 tips hoe je je fiets het beste op slot kan zetten

AXA werkt er dagelijks aan om de fietsendieven een stap voor te blijven. Naast de dingen die AXA voor jou kan doen, hebben we hier een paar tips & tricks waar je aan kunt denken om je fiets te beschermen tegen dieven.

1 Gebruik altijd 2 sloten

Fietsendieven hebben vaak één specialisme en laten daardoor vaak een fiets met twee sloten staan. Gebruik bijvoorbeeld een ringslot en een kettingslot. Het kost namelijk veel meer tijd om twee sloten open te breken dan één. Gebruik ook altijd een ART goedgekeurd slot, deze zijn door onafhankelijk instituut goedgekeurd. 

2 Zet je fiets altijd ergens aan vast

Voorkom dat dieven jouw slot openbreken op een rustige locatie of je fiets in een busje laden. Door je fiets ergens aan vast te maken, kan die niet opgetild en meegenomen worden. Let dus op de locatie waar je je fiets parkeert.

3 Bevestig het slot hoog aan de fiets

Door jouw ketting of kabel hoog aan de fiets en niet op de grond te bevestigen kan er minder kracht worden gezet bij een braakpoging. Bevestig sloten bij voorkeur door het frame of aan het achterwiel van de tweewieler. Voorwielen kunnen sneller worden verwijderd.

4 Parkeer in het zicht

Parkeer je fiets bij voorkeur op een plek waar veel bedrijvigheid is en mensen staan te wachten. Bijvoorbeeld bij een bus- of tramhalte. Dieven houden er niet van om geobserveerd te worden. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.