Natuurlijk ventileren met AXA

voor een gezond binnenklimaat.

Het belang van goed ventileren in je woning is niet iets van deze tijd, maar al jarenlang een begrip. Zo kennen we de twee belangrijkste vormen van ventileren: mechanische (via ventielen in het plafond) en natuurlijke ventilatie (via roosters, ramen). Beide dragen bij aan een gezond binnenklimaat.

Ventileren en luchten in je woning doe je het liefst veilig en verantwoord. Dus alleen de ramen open als er iemand thuis is. AXA helpt je niet alleen jouw ramen (en deuren) veilig in ventilatiestand te openen, maar sluit deze ook weer af.

Download checklist!

Zo helpt ventilatie ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken, aldus het RVIM. Wel handig om te weten, nu we al een poosje meer tijd thuis doorbrengen. 

“Elk jaar sterven 11.000 mensen vroegtijdig door luchtvervuiling, voor een belangrijk deel door fijnstof, volgens het Longfonds.”

Bron: Trouw. 

Fijnstof (hele kleine deeltjes) zorgt voor luchtvervuiling en ontstaat in de woning bij alledaagse bezigheden, zonder dat je dit door hebt. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld strijken, koken of het opsteken van een kaarsje.

In alle gevallen zeggen wij: zet (na deze activiteiten) zoveel mogelijk ook de ramen open voor extra toevoer van frisse lucht. Oh ja: vergeet ook niet de ramen weer dicht én op slot te doen als je van huis gaat, dat is wel zo veilig!

Wist je dat?

  • Luchtvervuiling voor het menselijk oog onzichtbaar is
  • Bij het strijken kalkdeeltjes (en dus fijnstof) ontstaan uit de verdampte stoom.
  • Flakkerende kaarsen die in de tocht staan extra fijnstof uitstoten.
  • Tijdens het koken/wokken door opspetterend vet en aanbakkend eten ook fijnstof ontstaat. 
  • Ouderwetse huizen vanzelf ventileren via naden en kieren. In moderne woningen is dit door goede isolatie juist weer beperkt.

Ventileren voor elke toepassing!

Goed hang- en sluitwerk voor je ramen (en deuren) dragen bij aan natuurlijke ventilatie. Denk bijvoorbeeld aan raamsluitingen, combi-uitzetters, telescopische raamuitzetters of een kierstandhouder

Kies je voor veiligheidsproducten die voorzien zijn van een SKG-keurmerk of Politiekeurmerk Veilig Wonen, dan zijn je ramen en deuren (in gesloten stand) in de woning zelfs inbraakwerend.

Bekijk hieronder per toepassing wat er mogelijk is of download de handige checklist!

Download checklist!